Ιστορία Απόλλων Λεμεσού

Γύρω στα τέλη του 1953, μια ομάδα νεαρών έθεσαν σαν στόχο και σαν όνειρο την ίδρυση ενός συλλόγου με σκοπούς εθνικούς, αθλητικούς και ταυτόχρονα την ανύψωση του μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου των νέων, που θα γινόντουσαν μέλη.

Στις 14 Απριλίου του 1954 και έπειτα από γενική συνέλευση αρκετών μελών των Εθνικολαϊκών Συλλόγων και Νέων Συντεχνιών, με επικεφαλή τον κ. Χριστάκη Σαββίδη γίνεται εισήγηση για την ίδρυση αθλητικού σωματείου με την ονομασία Αθλητικός Μουσικός Όμιλος ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Λεμεσού. Η συνέλευση ενέκρινε την εισήγηση και έτσι από τις 14 εκείνου του μηνά εν έτη 1954 γεννήθηκε ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας μας αποτελείτο από τους : Χαράλαμπο Λυμπουριδή (Γραμματέας), Αντρέα Ψυλλίδη (Ταμία), Αντωνάκη Φουρλά (Σύμβουλο), Μελή Χαραλάμπους (Σύμβουλο), Αντρέα Θεοχάρους (Σύμβουλο) Αντρέα Αγγελόπουλο (Σύμβουλο) και Κώστα Παναγιώτου (Σύμβουλο).

Η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του Αντωνάκη Φουρλά, δίνοντας πολλούς αγώνες στην ύπαιθρο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή και έτσι το ρεύμα προς εγγραφή νέων μελών αυξανόταν με ταχείς ρυθμούς. Γι αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στην ΚΟΠ με ημερομηνία 23 Μαρτίου 1955 για την ένταξη του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε αυτή. Στις 16 Οκτωβρίου του 1955, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) ενέταξε στις τάξεις της την ομάδα μας στην 2η κατηγορία.

Στον πρώτο χρόνο παρουσίας του ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ δέχτηκε 8 ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Όμως ένα χρόνο αργότερα μια κρίση, που δημιουργήθηκε στην ΑΕΛ, είχε σαν αποτέλεσμα ένας αριθμός ποδοσφαιριστών της να ενταχθούν στο δυναμικό μας. Η ομάδα με καπετάνιο τον Αργυρή Γαβάλα δυνάμωσε αναπάντεχα καταφέρνοντας μάλιστα να κατακτήσει το Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας την περίοδο 1956-1957 και να προαχθεί στην Α’ κατηγορία, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, με την ιστορία να είναι σε όλους μας γνωστή.

Μέσα από την πορεία όλων αυτών των χρόνων, ο Απόλλωνας κατάφερε να κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (1991, 1994, 2006), έξι κύπελλα (1966, 1967, 1986, 1992, 2001, 2010) και μία Ασπίδα της ΚΟΠ (2006). Ενώ, η ομάδα μας θα μπορούσε να πάρει κι άλλους τίτλους, καθώς έχει τερματίσει αρκετές φορές στην δεύτερη θέση και συμμετείχε σε ακόμα εφτά τελικούς κυπέλλου.

Ο Απόλλωνας δεν είναι μόνο μία ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Απόλλωνας είναι ένα σωματείο το οποίο έχει ομάδες σχεδόν σε όλα τα αθλήματα και μάλιστα έχει να επιδείξει αρκετές διακρίσεις.

Το 1967 δημιουργήθηκε και ομάδα καλαθόσφαιρας, η οποία συμμετέχει ανελλιπώς στην Α κατηγορία από την ημέρα ιδρύσεως. Ο Απόλλωνας είναι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας. Μεγαλύτερη επιτυχία η κατάκτηση του κυπέλλου το 2002, κερδίζοντας στον τελικό το ΑΠΟΕΛ. Αλλά και η κατάκτηση του Σούπερ Καπ επί της ΑΕΛ το 2005.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο Απόλλωνας έχει και τμήμα πετόσφαιρας. Για πολλά χρόνια είχε ομάδες Ανδρών και Γυναικών. Τα τελευταία χρόνια όμως διατηρείται μόνο η Γυναικεία ομάδα, με μεγαλύτερη επιτυχία την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περίοδο 2010-2011, ενώ το 2003 κατέκτησε και το Σούπερ Καπ.

Το 2007 ιδρύθηκε η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αποτελεί αυτή την στιγμή το καμάρι του σωματείου μας. Μετρά ήδη πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα, αλλά και τρία Σούπερ Καπ. Επίσης, έχει και εξαιρετικές παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ, με δύο προκρίσεις στους 32 του θεσμού.

Πέραν από αυτά τα αθλήματα, ο Απόλλωνας έχει ομάδα χάντμπολ, αλλά και δύο ομάδες μπόουλινγκ, που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των επαρχιακών συνδέσμων Λεμεσού και Αμμοχώστου και έχουν να επιδείξουν πολλές επιτυχίες.

14 Απριλίου1954. Μία ημερομηνία που θα είναι πάντα ξεχωριστή και ιστορική για τον Απόλλωνα. Η αρχή μιας ένδοξης ιστορίας, στα Εθνικά, αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα Απόλλωνα